מלגזת שדה, המוכרת בעולם כלי הצמ"ה בשם Field Forklift, מהווה כלי מרכזי ומשמעותי עבור מאות אלפי חקלאים בישראל ובמדינות מערביות שונות, במיוחד בשטחי חקלאות הנחשבים למורכבים ומאתגרים.
בישראל, חקלאים רבים נהנים מייבוא של מלגזות שדה על ידי חברת צ'פניק, המייצגת את היצרנית הצרפתית .Manitou ביקור באתר יאפשר לכם לבחור בין ארבע מלגזות שדה שונות. בנוסף, בצ'פניק פועלים כל הזמן לבחון אילו דגמים חדשים של היצרן הצרפתי צפויים לצאת לשוק כלי הצמ"ה, במטרה לספק ללקוחותיהם את מלגזות השדה האיכותיות ביותר.
בחירת צ'פניק במותג הצרפתי נעשית מתוך שאיפת היבואן לספק לחקלאים בישראל את המלגזות האיכותיות ביותר הקיימות כיום בתחום החקלאות, כאשר המותג הצרפתיManitou נחשב ליצרן המקורי של מה שמכונה כיום מלגזות שדה, כשהוא מתמחה בייצור מלגזות לתעשיות השונות מאז תחילת שנות ה-50. נכון להיום, Manitou מציעה מגוון דגמים של מלגזות שטח, הכוללים מלגזות בעלות קיבולת גבוהה (M) ומלגזות קומפקטיות (MC).
בכתבה שלפניכם ניגע במספר נקודות חשובות ומשמעותיות שעל קניינים בתחום החקלאות לקחת בחשבון ולהכיר כשהם מתפנים לבחון איזו מלגזה שדה תתאים לצרכים שלהם.
יכולת התמודדות עם הקרקע
מלגזות שטח נועדו להתמודד עם קרקע מאתגרת הכוללת, בין היתר, בוץ וחצץ, לצד משטחים מאתגרים נוספים. כשאנו מתפנים לברור בין מלגזות שדה, חשוב לוודא שלמלגזות השדה יש תכונות המאפשרות יכולת תמרון גבוהה בשטחים שונים. יכולת תמרון זו מתבטאת במרווח קרקע גדול, סרן אחורי בעל תנודות גבוהות, תורן שטח גס המקובע ישירות לשלדה וצמיגי שטח איכותיים.
מהו מרווח הקרקע הרצוי?
בכל הנוגע למלגזת שטח עם מרווח קרקע גדול, ממליצים מומחים בתחום לוודא כי המרווח המינימלי הוא כ-30 ס"מ. בדגם ה-M40\50 שנמכר בצ'פניק, החקלאים נהנים ממלגזת שדה מסיבית עם רווח קרקע של 43 ס"מ – כ-13 ס"מ יותר מהמרווח המינימלי המומלץ.
מה חשוב לבדוק בכדי להתרשם מיכולת התמרון?
מלגזות שדה הינן מלגזות בעלות הנעה של 2 או 4 גלגלים. באופן טבעי, מלגזות שדה בעלות הנעה של ארבעה גלגלים נחשבות לחזקות ומסיביות יותר, כשרבים מהחקלאים בישראל יעדיפו לרכוש אותן וזאת בכדי לתמרן בצורה טובה יותר במתארים בוציים בימי החורף.
עיצוב הסרן במלגזת השדה מהווה גורם נוסף שחשוב להכיר ולבחון. מלגזות השדה של Manitou מצוידות בסרן אחורי בעל תנודות גבוהות. מערכת נעילת דיפרנציאלית של הסרן תורמת גם היא לתמרון הכלי במרחבים בהם שטחים קשים ומאתגרים.
ומה לגבי רדיוס ההיגוי והפנייה של אותם כלים? בכלים של Manitou תוכלו ליהנות מרדיוס סיבוב של 3.40 מטרים. מדובר על רדיוס מינימלי המקל על הנסיעה במרחבים צפופים, בין אם מדובר על תמרון בשדות בהם המעברים צפופים ולבטח בהגעת המלגזה לחללי עבודה סגורים או סגורים למחצה, כשגם שם ישנו הצורך בכלי לו יכולות היגוי ופנייה מצומצמות.
כושר הרמה
כושר הרמה של מלגזת שדה מהווה מאפיין חשוב ומשמעותי שכל קניין לוקח בחשבון. מלגזת שטח איכותית יכולה להתמודד עם טווח רחב של עומסים שונים. דגמי Manitou הנמכרים בצ'פניק נחשבים למלגזות המסוגלות להתמודד עם מגוון רחב של עומסים, בין אם מדובר בנסיעה או העמסה על גבי קרקע מוצקה ואף במקרים בהם מדובר בנסיעה או העמסה על גבי קרקע רכה.
מלגזות השדה בשוק כלי הצמ"ה יהיו בעלות כושר הרמה הנע בין 2.6 ל-7 טונות, כשהגובה ההרמה המרבי מגיע ללא פחות משבעה מטרים. גובה המאפשר לאותן מלגזות להעמיס ולפרוק מעמסות שונות על גבי משאיות גבוהות ועד טנדרים נמוכים.
היבט נוסף וחשוב נוגע לכושר הטיית התורן. במלגזות השטח של Manitou נהנים המפעילים מתורן הניתן להטיה עד לכדי 15 מעלות, כשישנם דגמים נוספים של אותה יצרנית בהם ניתן להטות את התורן לזווית של 12 מעלות לאחור. זווית המאפשרת למפעילים לבצע העמסה בטוחה יותר על גל המלגזה, במיוחד כשמדובר במספר טונות.