ביקור באתר האינטרנט של צ'פניק יאפשר לכם להתרשם מהמיני מחפרון, כלי שנמצא בשימוש במספר מסגרות תעשייה, בנייה וחקלאות בישראל. בכתבה שלפניכם נרחיב אודות הכלי, תוך התייחסות למגוון רחב של מאפייניו.
המיני מחפרון, המוכר גם בשם Compact Excavator, מהווה כלי נוסף שהתפתח בעולם הצמ"ה, כשהוא מעניק פתרונות לעבודה במקומות צרים, קטנים ומאתגרים יותר, שכלי צמ"ה כבדים ומסיביים אינם יעילים.
מה זה מיני מחפרון ולמה הוא כל כך מבוקש?
המיני מחפרון הוא כלי צמ"ה קומפקטי, בעל זחל או גלגלים, המיועד לביצוע עבודות הנחשבות לקלות יותר, בהשוואה למחפרונים גדולים ומסיביים. המיני מחפרון מיועד לעבודות במשקלים של 700 ק"ג ועד 11 טונות בלבד.
ניתן להצביע על מספר סיבות בולטות לכך שהמיני מחפרון הפך לכלי פופולרי בישראל ובמדינות רבות אחרות. אחת מהסיבות המרכזיות לפופולריות זו טמונה בעובדה שמדובר בכלי מגוון המאפשר ביצוע של מגוון רחב של משימות, כגון חפירות, יצירת תעלות, דירוג שטחי קרקע במגוון תצורות וביצוע הריסות.
הקומפקטיות של הכלי מהווה יתרון נוסף ובולט, מה שהופך אותו לכלי כה מבוקש ופופולרי. שימוש במחפרון אידיאלי לעבודה בחללים צפופים וקטנים ובניווט בהם. כיום, קיים ביקוש רחב לכלי באתרי בנייה צפופים הקיימים במרחבים אורבניים, כשבישראל ניתן לראות שימוש רחב שלו בכל פרויקט של פינוי-בינוי רחב ופרויקטים של תמ"א 38.
סיבה נוספת לפופולריות של הכלי נוגעת גם לעובדה שמדובר בכלי שקל לנייד ממקום למקום על גבי משאיות ואף באמצעות גרירה. ניידות זו, ללא הצורך בהיתרים ובשימוש בציוד מיוחד, הופכת את המיני מחפרון לכלי שתחזוקתו והפעלתו זולה, בהשוואה לכלים אחרים, מה שמגביר את הפופולריות שלו.
.
התפתחות המיני מחפרונים – איך הם שינו את עולם הציוד המכני?
ביטוי ראשוני לסוג של מיני מחפרון בתצורה ראשונה ניתן לראות עם בנייה של כלי חפירה ראשונים על ידי תרבויות עתיקות. ההתקדמות המשמעותית של כלי חפירה המוכרים לנו כיום החלה בסוף המאה ה-18, זאת לצד התפתחות כוח הקיטור שהוביל להמצאה של פתרונות ממוכנים בתעשיות השונות כתחליף לעבודות כפיים.
המקור למחפרון הראשון נרשם עוד בשנת 1796 בפיתוח של פיטר גרימשוואו (Peter (Grimshaw במסגרת החברה הבריטית Boulton and Watt שייצרה את המחפר הראשון שהופעל באמצעות קיטור.
האבולוציה הראשונה של מחפרון המופעל באמצעות קיטור. תמונה מתוך pier-uk.co.uk
בתחילת המאה ה-20 חלה התפתחות רחבה ומשמעותית בטכנולוגיית המחפרים, זאת לצד הקמתה של חברת Yanmar היפנית שהייתה לאחת מהחברות להן היה תפקיד מרכזי ומשמעותי באבולוציית המחפרונים ובתוכם גם מחפרונים קומפקטיים.
המיני מחפר הראשון הוצג בסוף שנות ה-60 על ידי Yanmar, כשייבוא שלו לאירופה חל רק ב-1984. תחילה, נתפסו אותם כלים ככלים נישתיים להם יישומים ויכולות מוגבלים. עם התפתחותם לתוך המאה ה-21 הפך המיני מחפרון לכלי רב-תכליתי המסוגל לבצע מספר רחב של משימות עבור חקלאים, בפרויקטים של בנייה ובמספר רחב של תעשיות.
סוגי מיני מחפרונים – איך לבחור את הדגם הנכון?
ההבדל בין מיני מחפרון זחל למיני מחפרון גלגלי
מיני מחפרון זחל הינו מחפרון הנע על פסי זחל (בדומה לכלים צבאיים דוגמת טנקים ונגמ"שים), כשלעומתו ישנו את המיני מחפרון הנע על גבי גלגלים. לצד שוני מרכזי זה, ניתן להצביע על מפרטים טכניים דומים בין שני הדגמים, כשאצלנו בצ'פניק תוכלו להתרשם ממיני מחפרון זחל.
התאמה לתנאי עבודה – איך לבחור מיני מחפרון לפרויקטים עירוניים, חקלאיים ותעשייתיים?
רבים בתעשייה כיום מצביעים על מיני מחפרון זחל ככלי המועדף בהשוואה למיני מחפרון הנע על גבי גלגלים. מיני מחפרון זחל מהווה כלי עם יכולות סיבוב של 360 מעלות וביכולתו לנוע בצורה קלה יותר באזורים מאתגרים, לבטח כשמדובר בנסיעה על גבי שטחים בוציים, שבהם עלולים להיתקע כלים הנעים על גבי גלגלים.
את המיני מחפרון זחל ניתן לראות בפעולה הם בפרויקטים עירוניים, בחקלאות ובתעשיות שונות. מדובר על כלים שמהירותם המרבית היא 50 קמ"ש, כשהזחל שלהם בנוי באופן שאינו פוגע בדרכים סלולות, כפי שהדבר קורה במקרים בהם טנקים, למשל, עולים עם הזחלים על גבי דרכים סלולות.
אנו בצ'פניק מסייעים ללקוחותינו להתאים את המיני מחפרון לאתגרים השונים הקיימים אצלם, זאת תוך הדגשה אודות היתרונות היחסיים והמובהקים שיש למיני מחפרון זחל לעומת זה הנע על גבי גלגלים.
טווחי גדלים ומשקלים – מה מתאים לך?
לצד ההשוואה בין מיני מחפרון זחל לגלגלי, חשוב לבחון את גודלו של המיני מחפרון וטווח המשקלים עימם הוא יכול לעבוד.
בעולם כלי הצמ"ה מהווים המיני מחפרונים כלים להם טווחי משקל הנעים לרוב בין טון אחד ועד ל-11 טונות. בחלוקה גסה יותר, ניתן לחלק את המיני מחפרונים לשלושה סוגים, כשאלו נבדלים האחד מהשני בטווחי משקל שונים. המיני מחפרון הקטן מוגדר ככלי המסוגל לבצע עבודות במשקל הנע בין 900 ק"ג ל-4.5 טון, כשהבינוניים נעים בין 4.5 טון ל-8.1 טון, והגדולים מתחילים ממשקל של 8.1 טון ועד 11 טון.
יתרונות מיני מחפרון מול מחפרון רגיל – מה כדאי לדעת?
כפי שניתן להבין עד כה, ההבדלים המשמעותיים בין מחפרונים למיני חופרים מתבטאים בגודל הכלים וביכולת התמרון שלהם.
· במחפרון רגיל נהנים המפעילים מפונקציות רחבות של העמסה, אשר לא תמיד קיימות בדגמים השונים של המיני מחפרונים. בנוסף, חשוב להבין כי עבודה עם מחפרון רגיל מצריכה רדיוס רחב יותר לעבודה, מה שלא תמיד זמין. מנגד, ניתן לשלב במיני מחפרונים אביזרי עבודה שונים, מה שהופך את הכלי למגוון יותר לאורך השנים.
· לצד העובדה שעומק החפירה המרבי של מחפרון רגיל עמוק יותר, המיני מחפרונים מהווים כלים יציבים יותר על גבי קרקעות בעייתיות שבהן קיימת סכנת החלקה או נפילה. היכולת להעבירם בקלות מנקודה לנקודה מהווה עוד יתרון משמעותי לזכותם, בהשוואה להעברת כלי מחפרון רגיל אחד.
השימושים הנפוצים במיני מחפרון – היכן הוא מביא ערך מוסף?
עבודות חפירה ותשתיות – היעילות שמאחורי המיני מחפרון
אחד היישומים הנפוצים ביותר של מיני מחפרונים הוא בעבודות חפירה ותשתיות, כאשר כלים אלו מתאימים לפרויקטים קטנים עד בינוניים, בהם נדרשת חפירה בתוך חללים סגורים לצורך יצירת תשתיות חשמל, מים ותקשורת.
שימוש במיני מחפרון נעשה גם במחפירות יסודות לבתים וביצירת תעלות עבור התקנות שירות לאורך סמטאות ורחובות צרים. כאן, המיני מחפרונים מהווים כלי עם יתרון ברור בהשוואה לכלים גדולים ומסורבלים.
חקלאות ופיתוח שטחים – למה חקלאים בוחרים במיני מחפרון?
כאן אנו חוזרים ליעילות המיני מחפרון הנע על גבי זחל, כדי להדגיש עד כמה מחפרון זה מתאים לעבודות חקלאות ופיתוח שטחים לגידול.
היכולת לנוע לעומק השטחים לצורך הכנת הקרקע וסילוק אדמה, ענפים ומים (לא פעם באמצעות יצירת תעלות בצורה יעילה) באמצעות מיני מחפרון זחל הופכת אותו לכלי חובה עבור חקלאים, לא רק בשלב הכנת הקרקע לקראת גידולים עונתיים חדשים, אלא גם ככלי שתורם תרומה משמעותית בשלבים המאוחרים יותר, הנוגעים לשתילה וקצירת היבול.
הריסה קלה ושיפוץ מבנים – איך הוא הופך את העבודה למהירה ומדויקת יותר?
גם כיום, ניתן לראות במרחבים עירוניים רבים מבנים נמוכים, אשר עומדים ריקים ומתפוררים לאורך השנים. עם הזמן, עולה הצורך בהריסה קלה של אותם מבנים כדי להכין את הקרקע לבנייה לגובה.
הריסת מבנים קטנים מדגישה עד כמה המיני מחפרון משמעותי גם בפרויקטים אלו. העובדה כי הריסת מבנה קטן צריכה להיעשות בשטח מצומצם מבלי להפריע לתנועה השוטפת של רכבים ברחוב, מראה גם כאן כיצד המיני מחפרון הפך לכלי משמעותי עבור קבלני הריסה.
תחזוקה ושמירה על מיני מחפרון – איך להאריך את חייו?
טיפים לשימוש נכון שימנעו תקלות
הטיפ המרכזי בשמירה על המיני מחפרון שלכם מתרכז קודם כל בהתנהלות שלכם מולו. התנהלות זו כוללת ביצוע טיפולים תקופתיים בזמן, עבודה עם הכלי תוך שמירה על טווחי המשקל להם הוא מיועד, ומתן מענה מידי לתקלות בהן נתקלתם במהלך השימוש.
שמירה על כל אלו תבטיח לכם מיני מחפרון שישרת אתכם לאורך שנים רבות ובכך תבטיחו לעצמכם כלי עם מינימום תקלות.
באילו תקלות נפוצות אפשר להיתקל ואיך לפתור אותן?
במיני מחפרון זחל, קיימות לא פעם תקלות הנוגעות לזחל עצמו, זאת לאור העובדה כי רבות מהעובדות לא מכירות מקרוב את התקלות הנפוצות לחלק זה וכיצד ניתן להתמודד עמן.
תקלות בזחל עלולות להתרחש בשל אי שמירה על מתח תקין שלו. מנגד, יצירת מתח רב מדי עלולה להוביל ללחץ על הגלגלים המונעים בתוך הזחל ולבלאי מוגבר של הפינים והתותבים.
במפרטי היצרן קיימות הוראות ברורות כיצד לשמור על מתח זחל נכון וכיצד לפעול במידה וקיימת תקלה הנוגעת לזחל. במקרים אלו, חשוב לפעול על פי הוראות היצרן ולהיעזר אך ורק במכונאים ואנשי מקצוע להם הידע והניסיון בטיפולים בזחלים של כלי צמ"ה.
שגרת תחזוקה נכונה – כך תשמור על הציוד שלך למשך שנים
שגרת תחזוקה של המיני מחפרון דומה לשגרת תחזוקה של כל כלי צמ"ה. גם כאן חשוב לבדוק ולבחון את הכלי בכל יום בטרם העלייה עליו. במקרים בהם שמתם לב לתקלה חדשה, יש להימנע מלעלות על הכלי, בין אם בשל סיבות בטיחותיות ובין אם בשימוש שעלול להחריף את הבעיה ואף להוביל לתקלות נוספות.
שמירה על הציוד הנלווה למחפרון, בין אם מדובר על ציוד המתחבר אליו לביצוע עבודות מסוימות ובין אם בציוד המשמש לתחזוקתו, חשובה גם כן ותבטיח לכם לאורך שנים תחזוקה נאותה שתאפשר כמה שפחות הוצאות כספיות ולבטח כאבי ראש מיותרים.
מיני מחפרון להשכרה – האם זה עדיף מרכישה?
יתרונות וחסרונות של השכרה מול בעלות
הוויכוח הנצחי בנוגע לרכישה או השכרה עולה גם כאן. באופן טבעי, ככל שאנו יודעים שהמיני מחפרון ישמש אותנו באופן יומיומי למספר רב של שנים, הכדאיות ברכישת הכלי עולה לעומת האפשרות בשכירתו למשך מספר חודשים או לפרויקט מסוים.
בביצוע ההחלטה, חשוב לערב גם את הצוותים האחראים על נושא הכספים והתקציב, במיוחד כשמדובר בחברות תעשייתיות גדולות. אם שכירת הכלים היא המועדפת, חשוב לבצע אותה מספק אמין, מנוסה ומקצועי.
כמה עולה השכרת מיני מחפרון ואיך להשיג עסקה משתלמת?
בחינת עלות השכרת מיני מחפרון בישראל מאפשרת לנו להתרשם ממספר אפשרויות מגוונות, כשאלו מתייחסות לשכירת הכלי, לשכירה והובלתו אלינו ואף לשכירת הכלי יחד עם מפעיל מטעם המשכיר.
מחיר השכרה לשעה מתחיל לרוב מ-250 ₪, כשהשכרת מיני מחפרון ליום עבודה שלם נעה בין 1,500 ל-2,000 ₪. לצד בסיס מחירים אלו, תוכלו ליהנות מהשכרה הכוללת הובלה של הכלי למקום העבודה ואף לשכור, בנוסף לכלי, גם מפעיל המתחייב לשמונה שעות עבודה, וזאת בהתאם לחוק ולנהלי העבודה הקיימים בישראל.
מתי כדאי לשכור במקום לקנות?
בחישובים שנעשו בעבר, הקו המבחין בכדאיות בין רכישה להשכרה של מיני מחפרון מראה כי אם אנו מייעדים למיני מחפרון שימוש של אלף שעות בשנה קלנדרית למשך חמש שנים, הכדאיות היא בהשכרה של הכלי, כששימוש מעבר לנתונים אלו מהווה סימן מובהק לכך שרצוי לבצע רכישה.
בטיחות בעבודה עם מיני מחפרון – כללי הזהב למפעילים
שימוש נכון במיני מחפרון כדי למנוע תאונות עבודה
למיני מחפרון תכונות בטיחות רבות שממקסמות את השמירה על המפעיל והעובדים סביבו. לצד זאת, חשוב לפעול בהתאם להוראות הבטיחות של הכלי ולהפעיל שיקול דעת לאורך כל שעות העבודה.
חלק ניכר מהתאונות שמתרחשות עם מיני מחפרון, המובילות לפציעות ובמקרים חמורים למוות, נוגעות לדריסה של עובדים אחרים והיתקלות עם הכלי במבנים או חפצים, עד כדי התהפכות הכלי יחד עם המפעיל בתוכו.
כללי בטיחות למפעילים חדשים ומנוסים
בישראל, כמו במדינות אחרות, קיימות תקנות מחמירות הנוגעות לתפעול כלי צמ"ה, ובתוכם גם המיני מחפרון. כללי בטיחות אלו עשויים להיראות לעיתים כמיותרים, כשההקפדה עליהם נראית ומרגישה מיותרת.
על מנהלי העבודה לקחת בחשבון שהתקנות רלוונטיות הן למפעילים חדשים והן למנוסים, כשאצל האחרונים קיימת לעיתים התחושה שהניסיון שצברו מאפשר להם לפסוח או לוותר על כללי הבטיחות.
תקנות ודרישות רגולטוריות – מה חייבים לדעת לפני הפעלת מיני מחפרון?
בטרם הפעלת מיני מחפרון, על המפעילים להכיר את כלל התקנות והדרישות הרגולטוריות הנוגעות להפעלת הכלי. במסגרת ההיכרות, ישנה דרישה לביצוע ריענון של התקנות והדרישות, לצד עדכון וחידוד תקנות ודרישות חדשות.
בנוסף, חשוב שכל מפעיל יבין כי מדובר בכלי עבודה מסיבי וחזק, ושימוש לא בטיחותי שלו עלול להוביל לפגיעה אנושה במפעילים ובעובדים סביב. פגיעה שיש בה להותיר אנשים במצבי נכות קשים.
מיני מחפרון ומעבר לאנרגיה ירוקה – העתיד של הציוד המכני
האם יש פתרונות חשמליים למיני מחפרונים?
בהחלט, העובדה כי ניתן ליהנות כיום ממלגזות חשמליות מובילה, באופן טבעי, גם לייצור מיני מחפרונים חשמליים. גם כאן, מדובר בכלים ידידותיים שאינם פולטים גזים רעילים, עם עבודה שקטה, בטוחה ונוחה יותר, שהופכת את הכלי לכלי מדויק בעל מערכות אוטונומיות שלא נתקלו בהן מפעילים בעבר.
חדשנות וטכנולוגיות מתקדמות בעולם הציוד הכבד
החדשנות הטכנולוגית בעולם הציוד הכבד מתבטאת גם במיני מחפרון. המעבר למיני מחפרון חשמלי אפשר ליצרניות השונות לצמצם למינימום את החלקים הנעים בכלי, מה שאפשר ליצור מיני מחפרונים בעלי יכולת תמרון גבוהה יותר מבעבר.
מערכת נוספת שצומצמה באופן ניכר במיני מחפרון היא מערכת הקירור, הכוללת מאוורר חשמלי, בניגוד למערכת קירור מסורבלת שעבדה ופעלה בעבר באמצעות שימוש בשמן הידראולי הנע במערכת צינורות מסורבלת.
איך תעשיית הבנייה והחקלאות מתקדמות לקיימות?
נושא הקיימות מתחבר, בסופו של דבר, לשימוש במיני מחפרון חשמלי, במיוחד כשמדובר בתעשיית הבנייה והחקלאות. תעשיות ששמו לעצמן להפחית למינימום את הפגיעה בסביבה ובאוויר.
המעבר של תעשיות הבנייה והחקלאות לכלים ירוקים, ובכלל זה המיני מחפרון, מאפשר ליותר צעירים לבחור לעבוד בתחומים אלו, תוך הידיעה כי אותן תעשיות שמות דגש על שימוש בציוד חדשני השומר על בריאותם ועל סביבה ירוקה ונקייה יותר.
טיפים אחרונים לשדרוג היכולות של המיני מחפרון שלך
רכישת מיני מחפרון איננה דומה לרכישת רכב פרטי. מדובר בכלים יקרים ומשמעותיים שיש להם השפעה ישירה על המצב הכספי של תעשיות רבות בישראל וברחבי העולם.
במסגרת זו, קיימת שאיפה לבצע שדרוג לאותם כלים. שדרוג שיביא למיקסום יכולות ואף יאפשר להפוך את הכלי למגוון יותר. גם כאן, היכולת לבצע שדרוגים, במיוחד ברמה הטכנית, מצריכה עבודה של אנשי מקצוע המתמחים באותם כלים.
חלק מאותם שדרוגים כוללים שדרוג של הזחלים או הגלגלים, שילוב של תאורה שתאפשר עבודה בחללים חשוכים, שילוב של אמצעי הגנה שונים, שדרוג נוחות המפעיל ושימוש בכלי עזר נוספים שניתן לחבר לכלי.
אנו בצ'פניק מספקים ללקוחותינו מידע רחב הנוגע לאותם שדרוגים, כשאנו תחילה מציעים ללקוחותינו להתחיל ולהכיר את היכולות הבסיסיות של הכלים, ומאותה הכרה מעמיקה לנסות וללמוד אילו שדרוגים הם הרלוונטיים עבורכם.
בואו להכיר מקרוב את דגמי המיני מחפרונים שאנו מציעים בצ'פניק:
> מיני מחפרון לובול FR18
> מיני מחפרון לובול FR26
> מיני מחפרון לובול FR36